Avagy: hogyan növeljük versenyképességünket

A hatékonyság növelés a szenvedélyem. Persze ennek a családom nem mindig örül. Az „üres kézzel nem jövünk le az emeletről” szlogent kívülről fújják, a plusz körök ugyanis, nagyobb átgondoltsággal mindenhol könnyen elkerülhetők.

A hatékony működés vállalati szinten is a pazarlások megszüntetésével kezdődik, hiszen minden ésszerű megtakarítással növeljük piaci versenyképességünket, különösen akkor, ha még arra is koncentrálunk, hogy a különböző vállalati pozíciók és folyamatok mindegyike a vevő számára értéket teremtsen. 

időgazdálkodással, egységnyi idő alatt több értéket teremtünk.

Az időgazdálkodás fontosságát egy étteremi példával szeretném kiemelni:

Egy étteremben teltház esetén egyáltalán nem mindegy, hogy a felszolgáló, miközben elviszi az üres üveget a vendég asztaláról, ajánlja-e a következő italt, vagy elballag szó nélkül. Ugyanis, ha a vendég kéri az újabb italt, a felszolgáló máris megspórolt egy oda utat. A megspórolt oda utakból egy forgalmas este során több kilométer lesz, mely mind-mind beforgatható az asztaloknál történő többlet értékesítésbe. Ugye nem kell mondanom, hogy ez árbevétel növekedést eredményez, ezen kívül az előzékeny ajánlással a vendég számára értéket teremtünk, mely tovább növeli az étterem ázsióját?

Ennek ellentéte, az (idő)pazarlás, azonban jelentős árbevétel kiesést okoz. Ha ez egy étterem esetében ilyen markánsan megmutatkozik, sejtheti, hogy ugyanez milyen léptékű veszteséget okoz egy közép vagy nagyvállalat esetében.

Az a tulajdonos vagy vezető, aki látja ugyan, hogy változtatni kell, de mégsem ad ennek prioritást – mert viszi tovább az élet -, az veszélybe sodorja vállalatát.

Fontos tehát figyelembe venni:

  • időről-időre megállni és kiértékelni eredményeinket
  • megnézni, hogy a kitűzött célhoz képest hol tartunk
  • mely piaci kihívásoknak kell most megfelelnünk
  • hol vannak az erősségeink és gyengeségeink
  • hol vannak az elakadásaink
  • mik a fejlesztendő területek
  • mi lehet a tovább fejlődés útja

Jelenleg egy olyan közép vállalat fejlesztésén dolgozunk, akik időben felismerték, hogy a vállalati működés magasabb szintre emelése szükségszerűvé vált, és tudatosan léptek is a fejlesztés irányába. Az új folyamatok bevezetése, finomhangolása zajlik, de már most érezhető a változások pozitív hatása, a felszabaduló energiákat mindenki a saját munkaterületén tudja hasznosítani friss, kreatív lendülettel.

Felépített egy sikeres vállalatot, de érzi, hogy a további növekedéshez változtatnia kell? A Bardóczy Ákos Kolos szervezetfejlesztő, tréner által alkalmazott szervezetfejlesztési módszerekkel megtalálja a továbbfejlődés útját, melyen végigkísérjük vállalatát.

Facebook Comments