Milyen HR-estől „döglik” a szervezet? Öt pontban megmutatjuk, hogy HR-esként hogyan válhatsz a vállalat javára.

 

Ma már nem újdonság vagy kuriózum a HR stratégiai partnerként való azonosítása, de mi kell ahhoz, hogy ez ne csak egy jól hangzó trendi kifejezés, hanem valódi működési alapelv legyen?

Szabó Veronika HR specialista munkatársam öt pontba sűrítette neked hogyan tudod hatékonyan támogatni, fejleszteni a rád bízott szervezetet a HR bármely szintjéről:

  1. Értsd az üzletet!

Az első, és legfontosabb az, hogy ismerd a vállalatod stratégiáját, tudd, te hogyan járulhatsz ehhez hozzá függetlenül attól, hogy milyen pozícióban vagy a HR osztályon. Légy tisztában azzal, hogy az általad támogatott vezetők milyen kihívásokkal néznek szembe nap, mint nap, milyen üzleti célok állnak a döntéseik mögött, milyen eredményeket érnek el egy-egy periódusban, mit jelentenek a számok, mi áll mögöttük… és még sorolhatnám. Ahhoz, hogy ezt megtudd, kérdezz sokat. Tőlük. Rendszeresen.

  1. Vond be a vezetőket!

Ha már minden kérdést feltettél az egyes szervezeti egységek vezetőinek a havi rendszeres találkozóitok alkalmával, lépj eggyel tovább, és kérdezd meg, te hogyan tudod támogatni a működésüket. Mire van szükségük, mit várnak el a HR-től? Ha már van ötleted egy-egy szervezeti kihívás megoldására, kérdezd meg a véleményüket, mielőtt azt prezentálnád a következő menedzsment meetingen. Nincs jobb módja annak, hogy megnyerd őket egy-egy kezdeményezésedhez, mint az, hogy személyesen beszélgetsz velük erről és kikéred a véleményüket. Ha látják a saját igényeiket és gondolataikat visszaköszönni az általad kínált megoldásokban, nyert ügyed van.

  1. Menj és láss!

Ahhoz, hogy teljes képet kapj, ki kell lépned az irodádból. Nézd meg, hol és hogyan dolgoznak a munkavállalóid. Ha termelőegység is működik a vállalatnál, állj be közéjük néhány órára dolgozni. Értékelni fogják a jelenléted. Megismernek és könnyebben megnyílnak neked, bátrabban kérdeznek, szívesebben mondják el a problémáikat. Hamarosan a csapat tagjaként tekintenek majd rád, nem pedig a HR-est látják benned, aki szabályzatok és Mt. paragrafusok mögé rejtőzik. Ez lehetőséget ad majd neked arra, hogy azelőtt foglalkozhass bizonyos dolgokkal, mielőtt azok jelentős problémává növik ki magukat. A bizalmat sokkal könnyebb a helyszínen kiépíteni, mint az elefántcsonttoronyból letekintve küzdeni érte.

  1. Légy példakép és inspirálj!

Amikor a tanári pályát elhagyva HR-esként kezdtem el dolgozni, némi párhuzamot véltem felfedezni a két hivatás közt. Túl azon, hogy a tanításhoz és a HR-hez is „mindenki ért”, és jelenlétünk egyfajta szükséges „rossz” az emberek életében, számos pozitív hatású alapelvet, értéket tudtam átemelni HR-es munkámba. Mint a vállalat legtöbb szabályzatának megalkotója és éber őre, elengedhetetlen, hogy a sort magadon kezdd, és ne hagyj támadási felületet. Érkezz időben, légy felkészült, minőségi anyagokat adj ki a kezedből, egész lényed sugározza, hogy tiszteled azokat, akikkel együtt dolgozol (főleg, ha azért lettél HR-es, mert szereted az embereket…) …számtalan módon tudod a saját példádon keresztül tanítani a szervezetet, alakítani a vállalati kultúrát. A szenvedéllyel végzett munkád pedig inspiráló lesz mások számára is.

  1. Tanulj, olvass, inspirálódj magad is!

A négy fal közt nehéz megújulni, új ötletekkel gazdagodni, innovatív megoldásokat megálmodni. Az internet kimeríthetetlen tárháza (főleg az angol nyelvű oldalak) a hasznos ismereteknek, megszámlálhatatlanul sok kiváló könyv kapható a könyvesboltokban, szerencsére egyre több az izgalmas konferencia, előadás, workshop, és sorra alakulnak a különböző témák köré felsorakozó szakmai csoportok. Sajnos, mint ahogyan az asztalosnál nincs egy épkézláb asztal, és a fodrász frizurája a legelhanyagoltabb, sokszor a HR-es az, aki a sor legvégén áll, ha képzésről, fejlesztésről van szó… pedig, ha már ez az egyik vesszőparipánk, igazán megérdemeljük, hogy kiszakadjunk időnként a napi munkából és másoktól tanuljunk. Ne sajnáld erre az időd, legyél példakép az önfejlesztésben is.