Beszéljünk egy kicsit az Emberi erőforrás menedzsment tanácsadás (HR) megváltozott szerepköréről…

 

Az elmúlt évek során számos vállalatnál léptették elő a Személyzeti Osztályt Emberi Erőforrás vagy HR osztállyá. Legalábbis ami az elnevezést illeti… A névválasztásnál azonban sokkal lényegesebb kérdés az, hogy milyen szerepet tölt be a HR az adott szervezetben. Még mindig csak adminisztratív teendőket lát el, vagy már elmozdult a szolgáltatói szemléletmód felé, esetleg még magasabbra tör?

Szervezetfejlesztő és HR tanácsadói kollegáinkkal a HR stratégiai szintre emelését tűztük ki célul. Hisszük, hogy a HR csak stratégiai partnerként és belső tanácsadóként tud az üzleti eredmények növekedéséhez hozzájárulni, reaktív válaszok helyett proaktív megoldásokat kínálni annak érdekében, hogy valódi értékteremtő folyamatként tekintsenek működésére.

A HR tanácsadásban is alaptételünk, hogy az egyén és a folyamatok, rendszerek fejlesztése egymástól elválaszthatatlan. A HR folyamatokat összefüggéseikben és komplexitásukban láttatjuk, hiszen ezek egymásra épülő, egymással szoros kölcsönhatásban lévő rendszerek. A vállalat küldetését, értékeit és üzleti stratégiáját tekintjük a kiinduló pontnak, ezek köré építjük, a teljesség igénye nélkül a munkakörök, felelősségi körök, a kompetencia rendszer, a kiválasztási folyamat kialakítását. Teljesítményértékelési rendszer, utánpótlás-tervezés, tehetség- és karriermenedzsment, a munkavállalók egyéni fejlesztése, mentor-program bevezetése, megtartás, dolgozói elégedettség, munkáltatói márkaépítés… kellő kreativitással, hatékony folyamatokkal és hozzáértő HR-es munkatársakkal kimeríthetetlen tárháza azoknak a HR megoldásoknak, melyek által a HR osztály reputációja és az üzleti eredmények egyaránt növekedést mutatnak majd.

Facebook Comments